Diernet.nl

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte
Home / Hond en kat / Voortplanting / Baarmoederontsteking bij de hond en de kat

Baarmoederontsteking bij de hond en de kat

Afdrukken PDF
Gebruikerswaardering: / 0
LaagsteHoogste 

Omschrijving
Oorzaken
Verschijnselen
Diagnose
Therapie
Prognose
Preventie

 

Omschrijving

Er bestaan twee vormen van baarmoederontsteking (medische term: endometritis) die worden aangeduid met de termen Cysteuze Endometrium Hyperplasie (CEH) en Pyometra. CEH is een progressieve verandering van de baarmoederwand. Deze verandering is meestal het gevolg van hormonale verschuivingen in het lichaam van de hond of de kat. Als een bacterie deze afwijkende baarmoederwand infecteert dan is er een grote kans op het ontstaan van Pyometra. Pyometra is de medische term voor een ophoping van pus in de baarmoeder.

 

 

Oorzaken

Zoals hierboven vermeld zijn CEH en pyometra het gevolg van een verschuiving van hormonen in het lichaam van het dier. In dit geval gaat het om de hormonen oestrogeen en progesteron. Bij honden kunnen opeenvolgende loopsheden (herhaaldelijke blootstelling aan oestrogenen gevolgd door een blootstelling aan progesteron) veranderingen aan de wand van de baarmoeder (uterus) veroorzaken. Deze veranderingen kunnen op hun beurt weer leiden tot CEH. Het gebruik van de prikpil kan deze verschijnselen eerder doen laten optreden.

Bij katten kunnen de veranderingen aan de baarmoeder op soortgelijke wijze worden veroorzaakt. De hoge oestrogeen spiegels tijdens de krolsheid, worden na de ovulatie (eisprong) gevolgd door hoge progesteron spiegels.

 

Verschijnselen

De meest voorkomende verschijnselen die zich bij deze aandoening openbaren zijn:

 • Een abnormaal gezwollen buik
 • Verminderde eetlust
 • Braken en diarree
 • Sloomheid en zwakte
 • Veel drinken en plassen
 • Vieze uitvloeiing uit de vagina
 • Verstoorde cyclus

 

Pussige uitvloeiing uit de vagina van een hond

 

Diagnose

De diagnose baarmoederontsteking wordt gesteld door het uitvragen van de ziektegeschiedenis, waarbij een recente loopsheid/krolsheid een rol speelt, en een goed lichamelijk onderzoek. De resultaten van dit lichamelijk onderzoek, en dan met name de eventuele afwijkingen die in de buik te voelen zijn, geven de belangrijkste indicatoren voor deze aandoening.

Sommige laboratoriumtesten kunnen deze diagnose verder ondersteunen. Bijvoorbeeld bij dieren met een pyometra kunnen een verhoogd aantal witte bloedcellen in het bloed gevonden worden.

Röntgenfoto's kunnen gebruikt worden om een grote baarmoeder aan te tonen en dracht (zwangerschap) uit te sluiten. Met echografie kan de grote van de baarmoeder en de dikte van de baarmoederwand goed in kaart worden gebracht. Bij CEH vindt men een afwijkende en verdikte wand en vocht in de baarmoeder. Bij pyometra vindt men meer (troebel) vocht in de baarmoeder. Ook kan er met echografie een eventuele dracht worden vastgesteld.

 

Therapie

Pyometra is een levensgevaarlijke aandoening, zeker wanneer de baarmoederopening gesloten is en de pus het lichaam dus niet kan verlaten. Patiënten waarbij de diagnose pyometra is gesteld moeten worden opgenomen en in eerste instantie behandeld worden met infusen en antibiotica. De beste behandeling voor pyometra is een castratie, waarbij zowel de baarmoeder als de eierstokken operatief worden verwijderd.

Als er wordt besloten om niet te opereren, maar alleen met medicijnen te gaan behandelen, dan is er een reële kans dat de uterus scheurt en er een buikvliesontsteking (peritonitis) ontstaat. Dit is een levensbedreigende situatie. Daarnaast lost medicinale behandeling vaak niet de onderliggende oorzaak van CEH op. Dus ook in de gevallen dat er nog geen pyometra is ontstaan, maar er wel sprake is van CEH, is het niet onverstandig om het dier te castreren.

Enorme met pus gevulde baarmoeder bij de hond
(Bron: vetsurgerycentral.com)

 

Prognose

De prognose van dieren met een baarmoederontsteking wisselt. Pyometra is een ernstiger situatie dan CEH. Als een dier met CEH/pyometra tijdig wordt gecastreerd, waarbij er geen complicaties optreden (zoals het scheuren van de baarmoeder), dan is de prognose gunstig.

 

Preventie

CEH en pyometra zijn geen ongevaarlijke aandoeningen. Het is daarom verstandig om het dier, indien er geen fokplannen zijn, na de eerste loopsheid/krolsheid te castreren. De baarmoeder is dan nog niet afwijkend en hoeft dan in veel gevallen niet verwijderd te worden (de eierstokken uiteraard wel). Als het dier al wel klachten van baarmoederonsteking heeft dan brengt een dergelijke operatie meer risico met zich mee.

Er is nogal wat discussie over het voor dan wel na de eerste loopsheid/krolsheid castreren. Wachten tot na de eerste krolsheid heeft enkele voordelen:

 • Het dier is wat ouder. Dit maakt de anesthesie (verdoving) veiliger.
 • Er is minder kans op urine-incontinentie

Castratie is niet alleen een preventieve behandeling voor baarmoederonsteking. Ook kunnen er oa. tumoren van de melkklierpakketten mee worden voorkomen.

Laatst aangepast op zondag, 14 november 2010 15:29  

Nieuwsflits

Diernet.nl is eindelijk online. Snel zullen er meer artikelen volgen.